Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olan Kurul Kalesi kazılarında geçtiğimiz yıl çıkarılan Kibele Heykeli ile birlikte Kurul Kalesi’nin bilinirliği oldukça arttı. Ulusal ve yerel basında yer alan haberler ile de binlerce kişi Kibele Heykelini görebilmek için Kurul Kalesi’ne akın etti.
Çoğu Ordulunun bundan 10 yıl öncesine kadar kayalık diye isimlendirdiği yerden tarihi 2500 yıl öncesine dayanan bir kale çıktı. 1990 yılı başlarında Ordu Müze Müdürlüğü tarafından çevre tanzimi yapılıp tel örgü içerisine alınan Kurul Kalesi’nde 2010 yılına kadar ne bir kazı çalışması yapıldı ne de kale koruma altına alındı. Enis Ayar’ın Kurul Kalesi ile ilgili girişimleri ve gündem yaratma çabaları sonuç buldu ve 2010 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Şenyurt önderliğinde kazı çalışmaları başlatıldı.
Sarp kayalıklar üzerine kurulan antik bir kale olan Kurul Kalesi deniz seviyesinden 571 metre yüksekliktedir. Kale içerisinde 420 basamakla inilen 45 derece eğimli bir dehliz ve su sarnıcı bulunmaktadır. Yapılan kazılar sonrası kalenin M.Ö 1. yy’a tarihlendiği ve Helenistik dönemin sonlarına doğru Anadolu’daki önemli siyasi güçlerden biri olan Pontus Krallığının en büyük Kralı olan 6. Mithridates döneminde yapıldığı ortaya çıkarılmıştır. Kalenin daha çok askeri ve dini amaçla kullanıldığı ve bölgenin idari merkezi kullanıldığı düşünülüyor. Sarp ve yüksek bir kayalıkta yer alması sebebiyle hem savunmanın kolay olması hem de çevreden gelecek tehlikelerin gözlemlenmesinin daha kolay olması sebebiyle kalenin kendi döneminde önemli bir üs olduğunu söyleyebiliriz.
Tarihi 2500 yıl öncesine dayanan, kazılarda çıkan eserler ile bizi heyecanlandıran, Ordu ve Doğu Karadeniz tarihine ışık tutan Kurul Kalesi’nin 40 yıl hüküm süren 6. Mithridates döneminde en ihtişamlı zamanlarını yaşadığı, kaledeki yaşamın Romalıların güçlü bir saldırısı sonucu büyük bir yangın ile son bulduğu düşünülüyor. Yapılan kazılarda gülleler, Roma silahı olarak bilinen pyrum (mızrak ucu), çeşitli savaş aletleri, açığa çıkarılan kale kapısı ve kalenin dış duvarlarında yangın izleri bu tezi doğrular nitelikte.
Kurul Kalesi Nerede?
İlimiz merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında olup Kurul Kalesi Yerleşkesine kadar asfalt yol mevcuttur.